Kreditupplysning

Om du ska teckna ett lägenhetskontrakt, teckna ett abonnemang eller ta ett lån kommer du med all sannorlikhet att bli utsatt för en kreditupplysning. Eller utsatt och utsatt, om du har en bra ekonomi och inte har en massa kronofogdeskulder och betalningsanmärkningar i bagaget har du inget att frukta, men om du har det kommer du förmodligen att känna dig utsatt.

När någon tar en kreditupplysning ser den som tar denna kreditupplysning hur stor din senaste deklarerade inkomst var, om du har betalningsanmärkningar, om du har skulder hos kronofogden och liknande. En kreditupplysning kan även innehålla information om din nuvarande anställning, om du är gift eller inte, om det bor fler i ditt hushåll och så vidare.

Anledningen till att långivare och husvärdar tar en kreditupplysning är att de vill ta reda på om du har betalningsförmåga nog när du vill ta ett lån eller hyra en lägenhet, men de tittar också på din så kallade kreditvärdighet och då tar de även hänsyn till elände som kronofogdeskulder och betalningsanmärkningar. De flesta långivare som tar en kreditupplysning tillåter inte skulder hos kronfogden, men det finns faktiskt en hel del långivare som kan bevilja lån trots betalningsanmärkning. Så om du ”bara” har en betalningsanmärkning behöver du inte alltid vara orolig när långivaren tar en kreditupplysning. Du kan läsa med om det här på kreditupplysning24.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *